Orquídies

Ja de petit m'agradava el bosc, els arbres, les flors..., entre les flors n'hi havien unes que en dèiem sabatetes, que em cridaven especialment l'atenció.

El meu pare ,que era pagès, em va ensenyar estimar la terra, les plantes i els animals; amb ell em passava moltes estones a la vinya, a l'hort o al camp i sense adonar-me'n m'anava amarant d'aquell respecte i estimació a la natura, ell sabia que cada cosa tenia la seva importància, que s'havia de seguir el ritme natural de les coses, que en tot cas havies de guiar i ajudar perquè et fossin més favorables, però mai trair-les.

Amb els anys vaig anar descobrint que de "sabatetes" n'hi havia de vàries classes , que eren orquídies, vaig fer unes quantes fotos de les que coneixia i que creixien als boscos de casa, al solei de cal Vilalta i les vaig penjar a internet; va ser llavors que el Jordi Vila, el Tosques, em va convidar a conèixer millor les orquídies, i des de llavors que estic aprenent moltissim amb ell i els amics de l'Associació Orquidològica de Catalunya. En aquesta part aniré posant les fotos de les orquídies que vagi observant i coneixent. Totes les fotos les he fet jo, per tant només hi haurà les orquídies que jo hagi pogut observar, i degut al meu pobre coneixement, segurament algunes identificacions no siguin prou correctes, si ho observeu digueu-m'ho; per fer-ho he seguit la nomenclatura que figura a la llista d'especies d'orquídies silvestres de Catalunya (A.O.C.), i jo hi he afegit les illes Balears i el País valencià. El nom comú o popular pot variar en algunes zones, jo hi he posat el que conec.